Identiteetti tarkoittaa muun muassa ajatusta itsestä, omista arvoista ja tavoitteista. Mutta mitä tarkoittaa digitaalinen identiteetti? Entä mitä tietoja minusta voi löytää internetistä? Näitä asioita pohdin tässä sosiaalisen median kurssin tehtävässä.

Digitaalinen identiteetti tarkoittaa tietoa, joka on henkilöön itseensä liittyen löydettävissä internetistä. Onkin syytä pohtia tarkkaan mitä netissä julkaiset, kommentoit tai muuten lataat. Tutkimusten mukaan moni sanoo päivittäneensä nettiin jotain sellaista, mitä ei haluaisi esimerkiksi nykyisen tai tulevan työnantajansa lukevan. Myös joku toinen voi ladata jotain sinuun yhdistettävää tietämättäsi. Siksi olisikin tärkeää tutkia säännöllisesti eri hakukoneita ja eri menetelmiä käyttäen, mitä itsestään on löydettävissä internetistä.

Mielenkiinnolla aloin "googlaamaan" itseäni. Kokeilin myös kuvahakua. Olin yllättynyt, että en löytänyt kuin oman facebook- sekä LinkedIn-profiilini. Lisäksi toki myös osoitetietojen hakukoneella löytyi omat yhteystiedot. Olin melko varma, että esimerkiksi nykyisen tai entisten työpaikkojeni kautta saattaisi oma nimi esiintyä jossain, mutta en ainakaan löytänyt tällä selailulla mitään. En myöskään harrasta mitään sellaista, mikä sisältäisi esimerkiksi kilpailutoimintaa, jolloin varmasti omalla nimellä löytyisi kisatuloksia. Kokeilin hakua myös entisellä sukunimelläni, josko löytyisi vaikka jotain nuoruuteen tai lapsuuteen liittyviä linkkejä, mutta tämäkään haku ei tuottanut tulosta. Olin tästä ihan huojentunut, sillä koen, että nykyisin kirjautuessa eri palveluihin ja sovelluksiin, joutuu antamaan suostumuksen erilaisiin oikeuksiin sovelluksen ylläpitäjille. Ehdot ovat pitkiä tekstejä, joten usein ne ainakin minulta jäävät lukematta, ehkä monelta muultakin?

Facebookista toki löytyy omia kommentointejani eri ryhmistä hakemalla. Itselläni ryhmät ovat pääasiassa erilaisia kirppisryhmiä. Silloin tällöin selaan myös omaa seinääni pitkälle taaksepäin, muistellakseni millaisia julkaisuja olen tehnyt vaikkapa viisi vuotta sitten. Ajatusmaailma saattaa kuitenkin vuosien saatossa muuttua ja kehittyä. Facebookista omat päivitykset ja kommentit ovat kuitenkin helposti poistettavissa. Itse en ole kokenut onneksi tarpeelliseksi poistaa mitään. Uskon, että olen osannut ajatella melko kriittisesti aina sitä, mitä kannattaa sosiaaliseen mediaan kirjoitella. Ja vaikka olen asettanut omat yksityisyysasetukset esimerkiksi Facebookissa tarkasti, ajattelen silti, että kaikki mitä nettiin laitan, voi silti päätyä täysin julkiseksi.

Miten sitten julkisuuden henkilöiden digitaalinen identiteetti? Ihmiset muodostavat mielikuvan julkisuuden henkilöstä sen perusteella mitä lehdistä tai netistä lukevat. Sosiaalisen median avulla voidaankin myös tarkoituksella luoda sosiaalista identiteettiä omien julkaisujen avulla. Esimerkiksi bloggaajien uskon tekevän näin, julkaisemalla kuvia ja päivityksiä omasta elämästä, jotka tukevat oman blogin keskeisiä aiheita ja haluttua imagoa. Todellinen arki on käytännössä varmasti paljon muutakin kuin mitä someen tai julkisuuteen jaetaan. Toisaalta julkkisten on varmasti mahdotonta poistaa mitään kielteistä omasta internetjulkaisujen historiastaan, sillä niitä on varmasti esimerkiksi jaettu somessa jne.

Sosiaalinen media ja internet ovat nykyisin niin arkisia asioita suurelle osalle väestöä, että voi herättää kummastusta, jos joku julkisuuden henkilö ei somesta löydy. Varsinkin poliitikkojen oletan luonnollisesti somesta löytyvän, sillä pidän tärkeänä, että he tuovat omia näkemyksiään ja omaa identiteettiään julkisesti esille, että äänestäjä voi arvioida kohtaavatko esimerkiksi heidän arvonsa keskenään. Sitten taas vaikkapa jonkin yrityksen johtaja voi mielestäni yksityishenkilön tavoin päättää some-aktiivisuutensa. Omalla some-käyttäytymisellään voi luoda positiivista mainosta yritykselleen, mutta myös negatiivista. Yritysjohtajan digitaalinen identiteetti voi siis poliitikon tavoin olla merkittävässä roolissa menestyksen kannalta. Toisaalta vaatii myös rohkeutta jättäytyä tänä päivänä somen ulkopuolelle.

Minkälainen on sinun digitaalinen identiteettisi? Käyhän kurkkaamassa, mitä sinusta löytyy internetistä.

saana.jpg

Lähteet: http://www.webopas.net/digitaalinen_identiteetti.html  
https://www.verke.org/wp-content/uploads/2016/01/Lehtikangas-Identiteetti-vuorovaikutus-ja-toimijuus-verkossa.pdf
http://aaltodigiviestinnankurssi.blogspot.com/2017/03/some-identiteetin-peilina.html